Botulizmdan ehtiyot bo‘ling!
Botulizmdan ehtiyot bo‘ling!
Botulizm — bu oziq-ovqat orqali yuqadigan og‘ir zaharlanish kasalligi bo‘lib, Clostridium botulinum bakteriyasi ajratadigan zahar (toksin) tufayli yuzaga keladi.
Kasallik asosan quyidagi holatlarda kelib chiqadi:
Uy sharoitida to‘g‘ri sterilizatsiya qilinmagan konservalarni iste’mol qilishda;
Tuzlangan baliq, kolbasa, dudlangan mahsulotlarni saqlash qoidalariga rioya qilinmaganda;
Yopiq idishdagi konservalar shishgan, hidi o‘zgargan bo‘lsa, ularni iste’mol qilish xavfli!
Botulizmning belgilari:
-Holsizlik, bosh og‘rishi
-Ko‘rishning xiralashishi
-Til va tomoq mushaklarining falajlanishi
-Ko‘ngil aynishi, qusish
Oldini olish choralar:
-Uyda konservalangan mahsulotlarni tayyorlashda qoidalarga qat’iy rioya qiling
-Konserva bankalari shishgan bo‘lsa, ochmang
-Ishlab chiqaruvchi korxonalarda tayyorlangan, sertifikatlangan mahsulotlarni tanlang
-Shubhali oziq-ovqat mahsulotlarini iste’mol qilmang
Kasallik belgilari paydo bo‘lsa, darhol shifokorga murojaat qiling!
Botulizm — bu oziq-ovqat orqali yuqadigan og‘ir zaharlanish kasalligi bo‘lib, Clostridium botulinum bakteriyasi ajratadigan zahar (toksin) tufayli yuzaga keladi.
Kasallik asosan quyidagi holatlarda kelib chiqadi:
Uy sharoitida to‘g‘ri sterilizatsiya qilinmagan konservalarni iste’mol qilishda;
Tuzlangan baliq, kolbasa, dudlangan mahsulotlarni saqlash qoidalariga rioya qilinmaganda;
Yopiq idishdagi konservalar shishgan, hidi o‘zgargan bo‘lsa, ularni iste’mol qilish xavfli!
Botulizmning belgilari:
-Holsizlik, bosh og‘rishi
-Ko‘rishning xiralashishi
-Til va tomoq mushaklarining falajlanishi
-Ko‘ngil aynishi, qusish
Oldini olish choralar:
-Uyda konservalangan mahsulotlarni tayyorlashda qoidalarga qat’iy rioya qiling
-Konserva bankalari shishgan bo‘lsa, ochmang
-Ishlab chiqaruvchi korxonalarda tayyorlangan, sertifikatlangan mahsulotlarni tanlang
-Shubhali oziq-ovqat mahsulotlarini iste’mol qilmang
Kasallik belgilari paydo bo‘lsa, darhol shifokorga murojaat qiling!
Ctrl
Enter
Xatoligni aqniqladingizmi?
Matnni belgilang va Ctrl+Enter tugmalarini bosing.
Hamda bularni ko'ring
Oziq-ovqat mahsulotlarini ishlab chiqarish, saqlash hamda realizatsiya qilishda nimalarga e’tibor berish kerak?4-10-2025, 11:31
Bozorlarda targ'ibot ishlari olib borildi.25-09-2025, 16:06
Xosiyon dexkon bozori xududida umumiy ovqatlanish korxonalar va oziq-ovqat mahsulotlarini tashish, saqlash va ishlov berishda sanitariya-gigiena qoida va norma talablariga rioya qilish yuzasidan sanitariya targ‘ibot va tashviqot ishlari o‘tkazildi.28-06-2024, 11:06
BIOLOGIK FAOL QO‘ShIMChALAR DORI VOSITASI HISOBLANMAYDI30-09-2025, 15:51
Oziq ovqat xavsizligini taminlash -asosiy maqsadimiz7-11-2024, 10:02